Zadzwoń do nas: 22 750 85 14

PRZEPISY

mapo To-Fu na ostro

Terminem „Mapo” określa się słynną w Chinach babcię ze śladami po ospie.

Potrawa Mapo To-Fu pojawiła się w roku 1862 (na początku epoki Cesarza Tongzhi z Dynastii Qing) w Chengdu, wojewódzkiej stolicy Sychuanu.
Przy moście Wanfu (co oznacza tysiąc szczęść), na północ od Chengdu, otworzyła się mała restauracja. Jej szefem był Fuchun Chen, a szefową Liu, która specjalizowała się w gotowaniu To-Fu na ostro. Ponieważ na twarzy miała dużo śladów po ospie, ludzie nazwali jej potrawę To-Fu Mapo Chen, w skrócie Mapo To-Fu. Od tego momentu restauracja zmieniła nazwę na MAPO CHEN.

Sychuańska szkoła gotowania uznawana jest za jedną z najlepszych szkół kulinarnych w Chinach, a potrawa Mapo To-Fu stanowi wzorcową potrawę tej kuchni.  Wyróżniający charakter nadaje jej specyficzny smak pieprzu syczuańskiego (MA oznacza smak ostry z lekką nutą cytrusową, powodujący uczucie drętwienia i mrowienia języka). Potrawa ta słynna jest także w Japonii. Turyści pamiętają o skosztowaniu tego słynnego dania.

Składniki:
To-Fu białe 400g
mielone mięso wołowe (lub wieprzowe) 50g
por 20g
mąka ziemniaczana 20g

Przyprawy:
ostra pasta sychuańska z fasoli (Dou Ban Jiang) lub sambal 10g
sos sojowy 15ml
olej roślinny 30ml
mielony pieprz sychuański 10g
sfermentowana czarna soja
mielone chilli
sól

Przygotowanie:
1. To-Fu pokroić na małe kawałki (około 2 cm), wrzucić do wrzątku i gotować 4 min. (gotowanie To-Fu zapewnia lepszy smak- eliminuje nieprzyjemny posmak produktów sojowych; nie jest potrzebne w przypadku świeżego To-Fu), odcedzić,
2. pieprz sychuański podsmażyć na gorącym oleju i zmiażdżyć na drobne kawałki,
3. do 30ml wody dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, przemieszać i odstawić.

Gotowanie:
1. rozgrzać patelnię, wlać olej roślinny i smażyć mięso aż będzie suche,
2. dodać pastę z fasoli i czarną soję, przemieszać i smażyć przez 1 min.,
3. do garnka wlać 200ml bulionu lub wody, dodać sos sojowy, chilli, sól i wrzucić To-Fu; przykryć i gotować 4 min.,
4. zagęścić przygotowaną mąką ziemniaczaną,
5. na koniec posypać po wierzchu pieprzem sychuańskim.

Smacznego!

Zapraszamy do e-sklepu Przejdź

Kontakt

Kuropatwy 23a, Mysiadło
05-500 Piaseczno, Poland
NIP: 1231100937

tel./fax

+48 22 750 85 14

e-mail

biuro@solidafood.com.pl

 

Solida Food Sp. z o. o.
Projekt i wykonanie: Media ISQ Profesjonalne strony internetowe
× Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się o celach i zasadach ich wykorzystywania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.