Zadzwoń do nas: 22 750 85 14

Wiedza

Historia To-Fu liczy sobie blisko 2000 lat. To-Fu wynalazł w 164 r. n.e. w Chinach Liu An. To-Fu jest najsławniejszym produktem sojowym na świecie i jednocześnie najlepiej przyswajalnym.
 
Z mleczka sojowego w procesie koagulacji (cząsteczki białka łączą się w większe skupienia tworząc skrzep) otrzymuje się To-Fu. Zastosowany koagulator ma wpływ na teksturę oraz smak. Lżejszą konsystencję i delikatniejszy smak uzyskuje się przy użyciu chlorku magnezu, nigari, lub wody morskiej. Siarczan wapnia nadaje miękkości i mdłego smaku, zaś siarczan magnezu nadaje twardości.
 
To-Fu jest doskonałym substytutem mięsa (zbliżony skład aminokwasowy) i dlatego dla wegetarian oraz wegan jest ważnym źródłem białka. To-Fu jest niskokaloryczne: 80-100 kcal i 4 g węglowodanów.
 
To-Fu zawiera m.in.: pełnowartościowe białko zawierające aminokwasy egzogenne, NNKT, kwas linolowy, lecytynę, wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, witaminy z grupy B oraz witaminę A, izoflawony, fitoestrogeny. To-Fu reguluje gospodarkę hormonalną organizmu. Kobiety jedzące regularnie produkty sojowe rzadziej skarżą się na dokuczliwe uderzenia gorąca, zimne poty, nadwrażliwość. To-Fu poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, wątroby, nerek, działa ochronnie na serce, obniża poziom cukru oraz cholesterolu o około 20%, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. To-Fu polecane jest w profilaktyce osteoporozy, gdyż w porównaniu z mięsem zawiera dużo mniej aminokwasów siarkowych, co zapobiega utracie wapnia z organizmu.
 
 
 
To-Fu Naturalne ma neutralny, łagodny smak, dlatego może być wykorzystane do przygotowania wielu różnych potraw. W zależności od użytych przypraw można uzyskać zupełnie odmienny smak.
To-Fu Wędzone wyśmienicie nadaje się na kanapki, a pozostałe smaki do sałatek. Więcej szczegółów w dziale Przepisy.
 
Istnieje kilka rodzajów To-Fu. Dwa najbardziej popularne to To-Fu twarde, szczególnie polecane do gotowanych potraw, oraz To-Fu miękkie, mające śmietankową konsystencję.

 

 

RODZAJE TO-FU

To-Fu jedwabiste – najdelikatniejsze, o konsystencji gęstej śmietany. Z powodzeniem zastępuje w potrawach mleko, śmietanę, jogurt, twaróg. Można nim zastąpić żółty ser na pizzy czy w lasagne lub usmażyć np. jako omlet. Na surowo jest podawane jako deser z dodatkiem np. owoców.

To-Fu twarde – przypomina tradycyjny biały ser. Ma inny smak. Nadaje się doskonale do smażenia (w panierce lub bez), gotowania, duszenia. Zachowuje konsystencję i nadany podczas krojenia kształt. Pokrojone w kostkę służy jako dodatek do zupy, gulaszu. Rozdrobnione stanowi substytut wołowiny w spaghetti bolognese.

Chou–Dofu – przypomina tradycyjny ser roquefort. Ma bardzo intensywny zapach i smak. Używane jako dodatek do sałatek, zup i sosów. Serwowane jest również, podobnie jak sery pleśniowe, z owocami i grzankami.

Yakidofu – znacznie twardsze i lekko opieczone. W kuchniach orientalnych serwowane jest w połączeniu z wołowiną i warzywami.

Xün Gan dofu – twarde, wędzone. Substytut wędzonego mięsa oraz wędzonych ryb.

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g:Tofu - informacje, wiedza, wartości odżywcze

- wartość energetyczna 79 kcal / 331 kJ
- białko 9 g
- tłuszcz 3 g
- węglowodany 4 g
- cholesterol 0,0 g
- wapń 146 mg
- fosfor 105 mg
- żelazo 1,7 mg
- witaminy z grupy B 0,09 mg

Zapraszamy do e-sklepu Przejdź

Kontakt

Kuropatwy 23a, Mysiadło
05-500 Piaseczno, Poland
NIP: 1231100937

tel./fax

+48 22 750 85 14

e-mail

biuro@solidafood.com.pl

 

Solida Food Sp. z o. o.
Projekt i wykonanie: Media ISQ Profesjonalne strony internetowe
× Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się o celach i zasadach ich wykorzystywania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.