Składniki:
To-Fu wędzone 100g
warzywa świeże (różne) 300g
por
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Przyprawy:
sos sojowy jasny 20ml
olej roślinny 20ml
oliwa z oliwek 10ml
olej sezamowy 5ml
imbir
czosnek
pieprz
sól
Przygotowanie:
1. To-Fu wędzone pokroić w plastry,
2. pora, czosnek i imbir pokroić w drobne kawałeczki,
3. warzywa pokroić w duże kawałki,
4. do 30ml wody dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, przemieszać i odstawić.
Gotowanie:
1. na patelni rozgrzać olej roślinny,
2. wrzucić pora, imbir, czosnek i smażyć 10 sekund,
3. następnie wrzucić warzywa wymagające dłuższego gotowania (np. kapusta, fasolka szparagowa, bakłażan, marchew, seler, kiełki sojowe, kalafior, brokuły) i To-Fu wędzone; smażyć 5 min.,
4. dodać warzywa "delikatne" (np. kapusta pekińska, kiełki fasoli Mung, ogórki, pieczarki); smażyć 3 min.,
5. dodać jasny sos sojowy, pieprz, sól,
6. zagęścić rozrobioną wcześniej w wodzie mąką ziemniaczaną,
7. wyłożyć na talerz i polać po wierzchu oliwą z oliwek i olejem sezamowym.
Smacznego!