Taki sposób gotowania zupy makaronowej jest popularny w całych Chinach, szczególnie w Pekinie oraz Szanghaju.
Składniki na 5 osób (1,5 L zupy):
bulion 1,5L
mięso (lub wędliny) 150g
To-Fu wędzone 220g
spaghetti 500g
warzywa 150g (mieszanka w dowolnych proporcjach, wedle uznania, np.: kiełki Mung, kiełki sojowe, kapusta piekińska, papryka, pomidor)
Przyprawy:
świeży korzeń imbiru 10g
por 20g
sól 20g
pieprz 2g
oliwa z oliwek 20ml lub olej sezamowy 5ml
Przygotowanie:
1. mięso (lub wędliny) poddać obróbce termicznej (np. ugotować lub upiec); po wystygnięciu pokroić na cienkie paseczki,
2. ugotować spaghetti; po ugotowaniu i odcedzeniu zalać zimną wodą i odstawić,
3. To-Fu wędzone pokroić w cienkie paseczki,
4. imbir pokroić w cienkie paseczki.
Gotowanie:
1. do garnka wlać 1,5 L bulionu, dodać imbir i sól; zagotować,
2. dodać przygotowane mięso (lub wędliny), To-Fu wędzone oraz warzywa i gotować 3 min.,
3. przed wyłączeniem gazu wrzucić do środka spaghetti, przyprawić pieprzem i polać po wierzchu oliwą z oliwek lub olejem sezamowym.
Smacznego!