UWAGA!
Nie polecamy przygotowywania dań z mrożonego To-Fu innych producentów. Tylko z naszego To-Fu, ze względu na jego specyficzny charakter, otrzymujemy prawidłową pod względem konsystencji i smaku potrawę.
Różne dania z To-Fu mrożonego są lubiane w rejonie Mandżurii. Mandżuria to północno-wschodnia część Chin przy granicy z Rosją. Jest to najzimniejszy zimowy region Chin. Ludzie z tego regionu lubią dania w rosole, np. bigos chiński. Do niego często dodawane jest To Fu mrożone.
Składniki:
To-Fu białe 300g
kapusta 300g
imbir 10g
czosnek 8 ząbków
Przyprawy:
anyż
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. rozmrozić powoli To-Fu mrożone (zamrożone przynajmniej 1 dzień wcześniej) w zimnej wodzie,
2. pokroić na kawałki,
3. pora i imbir pokroić na kawałeczki,
4. kapustę pokroić w duże kawałki.
Gotowanie:
1. do garnka wlać 1L bulionu (najlepszy jest bulion gotowany na kościach wołowo-wieprzowych), wrzucić kapustę, imbir i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 min. (świeżą kapustę można zastąpić kapustą kiszoną- zalecamy wtedy dłuższe gotowanie (1 godzinę) celem uzyskania bogatszego aromatu),
2. na patelni rozgrzać 20ml oleju roślinnego,
3. smażyć całe ząbki czosnku na kolor złocisty,
4. dodać pozostałe składniki łącznie z To-Fu i dusić 15 minut. Gotowe.
Smacznego!