Zadzwoń do nas: 22 750 85 14

PRZEPISY

pikantno-kwaśna z To-Fu

Zupa ta jest bardzo popularną zupą chińską. Jest podawana w każdej chińskiej restauracji.

Składniki na 500ml zupy:
gęsty bulion mieszany (wieprzowo-wołowo-drobiowy) 500ml
To-Fu 100g
marchew 50g
grzyby Mun (namoczone) 50g
jajko 1 szt.
mąka ziemniaczana 20g

Przyprawy:
sól
imbir 5g
ocet winny 20ml
pieprz (pół łyżeczki od kawy)
sos sojowy 20ml
oliwa z oliwek 10ml lub olej sezamowy 1ml

Przygotowanie:
1. To-Fu pokroić na małe kawałki (około 1cm), wrzucić do wrzątku i gotować 4 min. (gotowanie To-Fu zapewnia lepszy smak- eliminuje nieprzyjemny posmak produktów sojowych; nie jest potrzebne w przypadku świeżego To-Fu), odcedzić,
2. grzyby Mun pokroić w cienkie paseczki,
3. marchew umyć, obrać i pokroić,
4. do 30ml wody dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, przemieszać i odstawić,
5. jajko rozbić do miseczki, przemieszać.

Gotowanie:
1. do garnka wlać gęsty bulion i dodać imbir,
2. następnie dodać przyprawy w następującej kolejności: sos sojowy, sól, ocet, pieprz (skosztować po dodaniu każdej przyprawy),
3. zagotować i dodać marchew, grzyby Mun i To-Fu,
4. gdy zupa zacznie się rozgotowywać zagęścić wodą z mąką ziemniaczaną,
5. wlać przygotowane jajko,
6. na końcu polać po wierzchu oliwą z oliwek lub olejem sezamowym.

Smacznego!

Zapraszamy do e-sklepu Przejdź

Kontakt

Kuropatwy 23a, Mysiadło
05-500 Piaseczno, Poland
NIP: 1231100937

tel./fax

+48 22 750 85 14

e-mail

biuro@solidafood.com.pl

 

                      

                                     

 

Solida Food Sp. z o. o.
Projekt i wykonanie: Media ISQ Profesjonalne strony internetowe
× Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się o celach i zasadach ich wykorzystywania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.