Składniki:
To-Fu białe 300g
mąka pszenna 100g
mąka ziemniaczana 20g
białko z 2 jajek
cebula 20g
por
olej roślinny
Przyprawy:
jasny sos sojowy 15ml
sól
pieprz
anyż
imbir
Przygotowanie farszu:
1. pokruszyć To-Fu,
2. pokroić pora, cebulę i imbir na drobne kawałeczki,
3. zmieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, białkiem jajek, cebulą, solą i pieprzem dodając tyle wody, by farsz dobrze się kleił,
4. uformować kulki.
Gotowanie:
1. rozgrzać olej do temperatury 150°C i smażyć kulki do uzyskania złocistego koloru, wyjąć,
2. na patelnię wlać 10ml oleju roślinnego i rozgrzać,
3. wrzucić pora oraz imbir i smażyć 10 sekund,
4. wlać bulion lub wodę (300ml) i dodać resztę przypraw,
5. do powstałego sosu wrzucić podsmażone kulki i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min.,
6. zagęścić mąką ziemniaczaną,
7. wyłożyć na talerz.
Smacznego!