Składniki:
To-Fu białe 300g
cebula dymka
olej roślinny
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Przyprawy:
jasny sos sojowy 20ml
olej sezamowy 5ml
imbir
czosnek
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. To-Fu pokroić w plastry o grubości 0,5 cm,
2. czosnek oraz imbir pokroić na drobne kawałeczki,
3. do 30ml wody dodć 2 łyżki mąki ziemniaczanej, przemieszać i odstawić.
Gotowanie:
1. dobrze rozgrzać olej w Woku i smażyć pokrojone To-Fu do uzyskania złocistego koloru (ten proces jest bardzo ważny: wysoka temperatura oleju zapewni złoto-brązowy kolor powierzchni, pozostawiając środek biały i soczysty), wyjąć,
2. na patelnię wlać 10ml oleju roślinnego i rozgrzać, następnie wrzucić imbir oraz czosnek i smażyć 10 sekund,
3. dodać pokrojone dymki i smażyć 1 min.,
4. wlać bulion lub wodę (50ml) i dodać jasny sos sojowy, sól oraz pieprz,
5. do powstałego sosu wrzucić podsmażone To-Fu i szybko zagęścić przygotowaną mąką ziemniaczaną,
6. wyłożyć na talerz i polać po wierzchu olejem sezamowym.
Smacznego!