Zupa ta wywodzi się z północnych regionów Chin, jest bardzo popularna np. w Pekinie.
Składniki na 500ml zupy:
kukurydza 30g
To-Fu 100g
jajko 1 szt.
mąka ziemniaczana 20g
Przyprawy:
sól
pieprz
oliwa z oliwek lub olej sezamowy
Przygotowanie:
1. To-Fu pokroić na małe kawałki (około 1cm), wrzucić do wrzątku i gotować 4 min. (gotowanie To-Fu zapewnia lepszy smak- eliminuje nieprzyjemny posmak produktów sojowych; nie jest potrzebne w przypadku świeżego To-Fu), odcedzić,
2. kukurydzę zmiażdżyć,
3. do 30ml wody dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, przemieszać i odstawić,
4. jajko rozbić do miseczki, przemieszać.
Gotowanie:
1. zagotować wodę (lub przygotować bulion),
2. wrzucić przygotowane surowce (To-Fu i kukurydzę), zagotować,
3. dodać przyprawy (sól i pieprz) wedle uznania,
4. zagęścić wodą z mąką ziemniaczaną,
5. wlać przygotowane jajko,
6. na końcu polać po wierzchu oliwą z oliwek lub olejem sezamowym.
Smacznego!