Sałatka ta pochodzi z regionu Guangdong. Kuchnia kantońska charakteryzuje się naturalnym smakiem potraw. Mieszkańcy tego regionu bardzo lubią smak owoców morza. To-Fu w sosie imbirowo-czosnkowym jest ich ulubioną przystawką serwowaną przy różnych okazjach.
Składniki:
To-Fu naturalne 300g
por 50g
Przyprawy:
cukier 20g
sól 5g
sos sojowy jasny 30ml
olej roślinny 30ml
olej sezamowy 3ml
świeży imbir 10g
por 10g
czosnek 10g
Przygotowanie:
1. To-Fu (całą kostkę) gotujemy 5 min. w wodzie, wyjmujemy i kroimy jak na zdjęciu,
2. imbir, pora i czosnek kroimy na drobne kawałeczki.
Przygotowanie sosu:
Patelnię stawiamy na małym gazie, wlewamy olej roślinny i podgrzewamy do 120ºC, wrzucamy imbir na ok. 15 sekund, potem pory na ok. 10 sekund, następnie po kolei: jasny sos sojowy, woda 30ml, cukier, sól, i dobrze mieszamy. Wyłączamy gaz i dopiero w tym momencie dodajemy zmiażdżony czosnek i olej sezamowy.
Tak przygotowanym sosem polewamy przygotowane To-Fu.
Uwaga!
W tej potrawie bardzo ważny jest proces gotowania sosu. W zależności od osobistych preferencji kulinarnych można dodać różne inne składniki, np. sos ostrygowy, chilli, pieprz, sezam, kolendrę itp.
Smacznego!