Zupa ta należy do chińskiej Kuchni Kantońskiej, jest bardzo popularna w Hongkongu i Kantonie.
Składniki na 5 osób (1,5 L zupy):
żeberka 500g
rzodkiewka biała 300g
To-Fu 300g
Przyprawy:
świeży korzeń imbiru 10g
por 20g
sól 10g
pieprz 2g
oliwa z oliwek 20ml lub olej sezamowy 5ml
Przygotowanie:
1. To-Fu pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do wrzątku i gotować 4 min. (gotowanie To-Fu zapewnia lepszy smak- eliminuje nieprzyjemny posmak produktów sojowych; nie jest potrzebne w przypadku świeżego To-Fu), odcedzić,
2. żeberka umyć w zimnej wodzie i pokroić na drobne kawałki,
3. rzodkiewkę pokroić na podobne kawałki jak żeberka.
Gotowanie:
1. do garnka wlać 2,5 L wody (po ugotowaniu zostanie 1,5 L zupy), wrzucić żeberka, imbir i pora,
2. zagotować na dużym ogniu i zebrać powstałą pianę,
3. gotować na małym ogniu przez 1,5 godz.,
4. dodać rzodkiewkę i gotować 10 min.,
5. dodać To-Fu i gotować 1 min.,
6. dodać sól i pieprz (sól dodajemy dopiero w tym momencie, aby żeberka łatwo się ugotowały),
7. na koniec polać po wierzchu oliwą z oliwek lub olejem sezamowym.
Smacznego!