Zupa przygotowana w ten sposób jest popularna w całych Chinach, szczególnie w Pekinie oraz Szanghaju.
Składniki na 5 osób (1,5 L zupy):
udka kurczaka (lub ćwiartki) 2 szt.
To-Fu 300g
pomidory 120g (2 szt.)
marchew
kiełki fasoli Mung 150g
Przyprawy:
świeży korzeń imbiru 10g
por 20g
sól 10g
pieprz 2g
oliwa z oliwek 20ml lub olej sezamowy 5ml
szczypiorek
natka pietruszki
Przygotowanie:
1. udka kurczaka (lub ćwiartki) oczyścić i umyć,
2. To-Fu pokroić w cienkie paseczki, wrzucić na wrzątek i gotować 4 min.,
3. pomidory umyć i pokroić na kawałki,
4. marchew pokroić w cienkie paseczki,
5. kiełki fasoli Mung umyć i namoczyć w zimnej wodzie,
6. imbir pokroić w cienkie paseczki.
Gotowanie:
1. do garnka wlać 2 L wody (po ugotowaniu zostanie 1,5 L zupy), wrzucić udka, imbir i pora, posolić,
2. zagotować na dużym ogniu i zebrać powstałą pianę,
3. gotować na małym ogniu przez 30 min.,
4. wyjąć udka, oddzielić mięso, pokroić na cienkie paseczki i wrzucić do zupy,
5. dodać marchew, To-Fu, pomidory i gotować 5 min.,
6. wrzucić kiełki fasoli Mung i wyłączyć gaz,
7. dodać sól i pieprz,
8. na końcu polać po wierzchu oliwą z oliwek lub olejem sezamowym i udekorować szczypiorkiem, natką pietruszki.
Smacznego!