Składniki:
To-Fu białe 200g
krewetki 150g
marchewki 20g
groszek 20g
por 10g
mąka ziemniaczana 20g
imbir 5g
jajko 1 szt.
soda spożywcza
Przyprawy:
białe wino wytrawne 30ml
sól
pieprz
olej roślinny 20ml
olej sezamowy 5ml
Przygotowanie:
1. To-Fu pokroić w kawałki,
2. krewetki rozmrozić, odlać wodę, następnie (celem odzyskania świeżości) zanurzyć na 15 min. w białym winie z odrobiną sody, wyjąć i odsączyć,
3. następnie krewetki oprószyć solą z pieprzem (jeśli puszczą wodę, to odlać o osączyć),
4. dodać białko jaja oraz mąkę ziemniaczaną i dobrze przemieszać,
5. marchewki, pora oraz imbir pokroić na drobne kawałeczki,
6. do 20ml wody dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, przemieszać i odstawić.
Gotowanie:
1. rozgrzać mocno Wok (koniecznie sam, bez oleju!- bardzo ważne, żeby przy smażeniu krewetki nie przywierały),
2. do rozgrzanego Woka wlać zimny olej i w momencie, w którym osiągnie temperaturę 100°C wrzucić krewetki, delikatnie przemieszać i smażyć 2 min. (dłuższe smażenie spowoduje, że krewetka stanie się gumowa), wyjąć,
3. do Woka wlać 10ml oleju roślinnego i rozgrzać,
4. wrzucić pora, imbir i smażyć 10 sekund,
5. wlać bulion lub wodę (200ml) i dodać resztę przypraw,
6. do uzyskanego sosu wrzucić To-Fu i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5 min.,
7. wrzucić wcześniej przygotowane krewetki i zagęścić wodą z mąką ziemniaczaną,
8. wyłożyć na talerz i polać po wierzchu olejem sezamowym.
Smacznego!