Jest to bardzo popularna potrawa z To-Fu. Serwuje się ją na różnych przyjęciach okolicznościowych oraz często jada na co dzień w domu.
Składniki:
To-Fu białe 400g
grzyby Mun lub pieczarki 30g
kapusta pekińska 30g
papryka słodka czerwona oraz zielona 30g
bambus 20g
por 20g
mąką ziemniaczana 20g
imbir 5g
czosnek
Przyprawy:
sos sojowy 15ml
mielone chilli
sól
olej roślinny 20ml
olej sezamowy 5ml
Przygotowanie:
1. To-Fu pokroić w trójkąty,
2. por, czosnek i imbir pokroić na drobne kawałeczki,
3. grzyby Mun i kapustę pekińską pokroić w duże kawałki,
4. do 30ml wody dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, przemieszać i odstawić.
Gotowanie:
1. dobrze rozgrzać olej w Woku i smażyć pokrojone To-Fu do uzyskania złocistego koloru (ten proces jest bardzo ważny: wysoka temperatura oleju zapewni złoto-brązowy kolor powierzchni, pozostawiając środek biały i soczysty),
2. na patelnię wlać 20ml oleju roślinnego i rozgrzać,
3. wrzucić pora, imbir, czosnek i smażyć pół min.,
4. wlać bulion lub wodę (200ml) i dodać sos sojowy, chilli, sól,
5. wrzucić podsmażone To-Fu i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 min.,
6. zagęścić wodą z mąką ziemniaczaną,
7. wyłożyć na talerz i polać po wierzchu olejem sezamowym.
Smacznego!