W ten sposób można również przygotować zupę z innymi owocami morza, np. z krewetkami czy rybami. Świeżość owoców morza jest bardzo ważna!
Składniki na 500ml zupy:
rosół 500ml
To-Fu w sosie sojowym (lub naturalne) 150g
muszle mrożone 20 szt.
Przyprawy:
świeży korzeń imbiru 5g
sól 15g
pieprz 2g
ocet winny 5g
szczypiorek
oliwa z oliwek 10ml
Przygotowanie:
1. To-Fu sojowe pokroić w plasterki (w przypadku To-Fu naturalnego: wrzucić do wrzątku i gotować 4 min. (gotowanie To-Fu zapewnia lepszy smak- eliminuje nieprzyjemny posmak produktów sojowych; nie jest potrzebne w przypadku świeżego To-Fu), odcedzić),
2. muszle rozmrozić w zimnej wodzie, następnie sparzyć we wrzątku (pozwala to usunąć nieprzyjemny zapach owoców morza).
Gotowanie:
1. zagotować rosół i dodać imbir, sól, ocet winny,
2. dodać To-Fu i muszle i gotować przez 3 min.,
3. ugotowaną zupę udekorować szczypiorkiem, doprawić pieprzem i łyżką (10ml) oliwy z oliwek.
Smacznego!