To-Fu mrożone wywodzi się z regionu manzhuli (północno-wschodnia części Chin). Jest to najzimniejsze miejsce w Chinach- zimą temperatura spada do -40ºC. Tradycja jedzenia mrożonego To-Fu trwa tysiące lat. Zamrożenie To-Fu powoduje, że staje się bardziej gąbczaste, kolor z białego staje się lekko szary. Zawiera 60% białka, 26% tłuszczu (w tym 60% nienasyconych kwasów tłuszczowych), 25mg wit E i dlatego często stosuje się mrożone To-Fu jako idealny surowiec do odchudzania.
Składniki:
To-Fu mrożone 300g
por 10g
pomidory 30g
marchewki 30g
ogórki świeże 30g
Przyprawy:
cukier 5g
sól 15g
olej roślinny 30ml
olej sezamowy 5ml
suszone chilli 5g
Przygotowanie i gotowanie:
1. mrożenie To-Fu: po prostu zamrozić To-Fu białe 300g dobę wcześniej,
2. rozmrażanie To-Fu: rozmrażać To-Fu w zimnej wodzie (żeby się nie rozpadło),
3. dobrze rozmrożone To-Fu kroimy w kostkę i gotujemy 2 minuty, wyjmujemy i odkładamy do miski; marchewki kroimy na kawałki, gotujemy 1 minutę i wykładamy na To-Fu,
4. pokrojone pomidory i ogórki kładziemy na To-Fu; na końcu kładziemy pokrojonego pora wymieszanego z chilli w jedno miejsce (najlepiej na sam środek),
5. w Woku rozgrzewamy olej roślinny do temperatury 180°C i wylewamy na środek (tam, gdzie położyliśmy wymieszanego pora z chilli),
6. dodajemy sól, cukier, olej sezamowy i całość dobrze mieszamy. Gotowe.
Smacznego!